Eseménynaptár

«
2024 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Nincs esemény!

VP6-7.2.1-4.1.2-16 azonosító számú "Külterületi helyi közutak fejlesztése,önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavitásához, karbantartásához szükséges erő -és munkagépek beszerzése

Külterületi helyi közutak fejlesztése VP6-7.2.1.1-21

 

Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése

Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése

A Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme

Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. ütem

Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése

KÖFPO-1.2.1-VEKOP-16-2016-00031 Simontornya Város Önkormányzat ASP központhoz való csatlakozása

EFOP-1.1.3-17 Nő az esély – foglalkoztatás a Simontornyai Idősek Otthonában

Megyei sajtó

2022.06.27
Önállóan nyújthatnak segítő kezet a bajban a simontornyai önkéntesek
forrás: teol.hu

 
 2022.03.21
Méltó helyet kapott a város tűzoltó egyesülete
forrás: teol.hu
 

 
  
2019.07.19
Simontornya élhető városként marasztalja valamennyi lakóját
forrás: teol.hu

2019.07.09
Színpompás ünnepség a várossá avatás tiszteletére
forrás: teol.hu

 
2018.08.30.
Önerőből lett újra bölcsődéje a Városnak
forrás: teol.hu

 

10 éves a Központi Orvosi Ügyelet!
Jubileumot ünnepeltek a Simontornya és Térsége Sürgősségi Betegellátást Biztosító Önkormányzati Társulási Tanácsban részt vevő polgármesterek és dolgozók.
 
Tíz éve szolgálja a város lakosságát és a környékbeli települések lakóit a simontornyai Egészségügyi Szolgálat. Az évforduló alkalmából Csőszné Kacz Edit polgármester egy kis ünnepségre hívta a dolgozókat és a fenntartók képviselőit.
 
a cikk folytatásához katt ide...
forrás: www.teol.hu

 
Tetőtől talpig átvizsgálták a város lakosságát

Több orvos és egészségügyi szakdolgozó áldozta a szabadidejét azért, hogy Simontornyán ismét sikeres legyen az egészségnap.

„ADJ EGY NAPOT AZ EGÉSZSÉGEDÉRT!„ felhívással ismét sikeres egészségnapot rendeztek a kisvárosban, amelynek itt már évekre visszanyúló hagyománya van. A délelőtt 9 órától, délután 2-ig tartó rendelésen a lakosság tetőtől talpig megvizsgáltathatta magát. A több helyszínen zajló eseményt összesen közel négyszázan keresték fel.

A szabadidejüket feláldozó orvosok: dr. Vass Zoltán szemész főorvos, dr. Mikola József érsebész főorvos, dr. Zsigmond Árpád kardiológus főorvos, dr. Sziládi Erzsébet hematológus főorvos, dr. Pulay Éva szülész-nőgyógyász adjunktus, dr. Pulay János urológus adjunktus, dr. Kiss Mihály ideggyógyász főorvos, dr. Schöbel Tímea reumatológus főorvos.
Hajgyógyászat, krónikus légúti betegségek szűrőprogram, neurológia, masszírozó ágy, talpmasszázs és egészséges ételek bemutatója, kóstolója tette teljesebbé az egészségvédő napot, mely ezekkel a vizsgálatokkal, szaktanácsadásokkal még nem ért véget.
Október 5-én pénteken 15 és 17 óra között ugyanis dr. Bajor Klára bőrgyógyász szakorvos várja a bőrgyógyászati problémákkal küzdő pácienseket. Ugyancsak e program keretében október 13-án, szombaton 9 órától 14 óráig a Pannon Halláscentrum hallásvizsgálatot tart.
Forrás : teol.hu

Kedves kis házi ünnepségen köszöntek el Dászkel Lászlótól, az erdélyi testvértelepülés, Nyárádszereda volt polgármesterétől.

Az utolsó választáson már nem indult, de tanácsnokként ma is segíti a testvérváros életét. A két város közötti kapcsolat már 1990-ben elkezdődött, ekkor járt ősei felkutatására Bajcsi Géza Erdélyben, megtetszett neki a város, javasolta a kapcsolatfelvételt. Végül 1998-ban Simontornya polgármestere, Cserháti Péter és Dászkel László aláírta a testvérvárosi megállapodást.
Ettől kezdve rendszeressé váltak a cserelátogatások, melynek során megismerhették egymás országának nevezetességeit, életét. Több erdélyi gyerek érettségizett a simontornyai gimnáziumban. Csőszné Kacz Edit polgármester elmondta, hogy az ajtó mindig nyitva áll a Simontornyán népszerű Dászkel László előtt, a megkezdett kapcsolatot ápolják, erősítik.

Több ajándék között talán a legtalálóbb volt az az életfa, melyen 9 olyan személy, a két polgármester, a jegyző, képviselők fényképe van, akikkel  Dászkel László a legtöbbet működött együtt.
 Forrás : teol.hu

Forrás : teol.hu
Ésszerű megoldás lehet a hatodik járás


2012. január 12. 07:18 Steinbach Zsolt
Tolna megye | A jelenlegi megyei kistérségi felosztáshoz képest arányosabb a települések járásokba sorolásának minisztériumi tervezete, amelyet a héten bocsátottak társadalmi vitára. Közvetlenül tizenhét települést érinthet az új felosztás.A mostani közigazgatásnál hatékonyabban, alacsonyabb költséggel és „ügyfélközpontúbban” kell működniük. Ezek az alapvető elvárások az újonnan létrehozandó, 2013. január elsejétől működő járások felé. Emiatt is fontos, hogy nagyjából azonos méretű, lélekszámú járások jöjjenek létre, az ügyek intézéséhez való hozzáférés lehetősége, minősége lehetőleg mindenütt hasonló legyen a polgárok számára.

Jelenleg öt kistérség van a megyében (a bonyhádi, a dombóvári, a paksi, a szekszárdi és a tamási), ezek közül a szekszárdi kistérség nyolcvanezer feletti lélekszámával aránytalanul a legnagyobb. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tervezett besorolása lényegében két járásra osztaná ezt a területet. Az így létrejövő hatodik járás központja pedig Tolna lenne.

Ehhez a járáshoz a második legnépesebb kistérségből, a paksiból is csatolnának két települést. A szekszárdi kistérségből pedig további négy település a legkisebb, bonyhádi járáshoz csatlakozna. Ezzel együtt még mindig a szekszárdi lenne a legnagyobb járás, kb. ötvenötezer lakossal.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Dombóvár és Tamási körzetében a tervezet szerint nem lenne változás, ezen két kistérség települései alkotnák a dombóvári, illetve a tamási járást.

A jelek szerint a KIM által is ésszerűnek tartott hatodik járás létrehozását három megyei város önkormányzata is kezdeményezte az elmúlt időszakban, igaz, mind a hárman amellett érveltek, hogy az új járás központja a saját településük legyen.

A simontornyai képviselő-testület a megyében elsőként, tavaly májusban hozott határozatot ebben a kérdésben. A legfőbb érvük az volt, hogy a jelenlegi tamási-simontornyai kistérség túlságosan nagy területet fog át: a megye közel egyharmadát öleli fel és a legtöbb, 32 település tartozik hozzá, egyes helységek 50-60 kilométerre is vannak egymástól. Azaz az érintett lakosság számára optimális lenne, ha Simontornya és a vonzáskörzetéhez tartozó települések alkotnának új járást.

Csőszné Kacz Edit polgármester a KIM mostani tervezetéről azt mondta: ha ennek alapján születik meg a végleges döntés, azt kénytelenek lennének tudomásul venni, de egyáltalán nem örülnének neki.

Simontornya és környéke ugyanis mindentől távol esik, a lakosság nagy része szegény, így sok ember egyszerűen képtelen lenne harminc kilométert utazni az ügyei intézéséhez.

A polgármester megjegyezte, hogy míg a tervezett tamási járás több, mint negyvenezer lakosú, addig más megyékben számos tizenötezer alatti járás is létrejöhet.

A mikrotérségi szinten az egészségügyben és az oktatásban meghatározó szerepet betöltő Bátaszék is kezdeményezte, hogy járási székhely lehessen. Igaz, Bognár Jenő polgármester lapunknak korábban azt mondta, erre alig lát reális esélyt. A polgármestert nem tudtuk megkérdezni a KIM tervezetéről, mert a héten külföldön tartózkodik.

Tolna polgármestere szerint győzzön a józan ész

A megye névadó városának indítványát a tolnai székhelyű hatodik járás létrehozására a megyei kormányhivatal és a minisztérium is támogatta. Korábban megírtuk, hogy az érintett települések közül többen nem szeretnének csatlakozni ehhez a járáshoz, inkább Szekszárdhoz, vagy Pakshoz tartoznának.

Dr. Sümegi Zoltán, Tolna polgármestere szerint a KIM tervezete ésszerű, szakmai alapokon nyugszik, úgy véli, az egyetlen racionális megoldás, hogy Tolna legyen a hatodik járás székhelye. Mint mondta, bízik benne, hogy a józan ész fog győzni, és a tervezetnek megfelelően dönt majd az országgyűlés a kérdésről.

Kattintson a Tolna megyei járások térképéért!

 

 
Forrás:teol.hu

Biobrikett üzem épül Simontornyán

2011. augusztus 17. 10:19 V. L.
  Egy dunaföldvári vállalkozó biobrikett üzemet épít Simontornya határában, a 61-es főút mellett.
 
 
 
 
Megkezdték a 2 hektáros terület bekerítését, és az alapanyagul szolgáló szalmabálák szállítását, raktározását. A projekt összköltsége több mint 80 millió forint, ebből egy 600 négyzetméteres fémszerkezetes csarnokot építenek és kiépítik a szükséges infrastruktúrát. A költségek 20 százalékát gépberuházásokra fordítják.

A beruházás hozzájárul a térség fejlődéséhez, négy új munkahelyet teremtenek, emellett az iparűzési adó is bevételt hozhat a városnak.

A biobrikett előnye, hogy megújuló energiaforrás, faipari és mezőgazdasági hulladékokból (szalma, forgács, stb.) állítják elő.
 

Barbara életében először látta a Balatont

2011. július 18. 17:22 , TEOL/Wessely Gábor
Simontornya | Egy nagycsaládos, megözvegyült asszony három gyerekével a Balatonnál vakációzhatott alapítványi támogatással. Simontornyán segítik a nehéz sorsú gyerekeket.

Nemcsak a Neoton együttesből ismert Csepregi Éva, hanem úgy is, mint a Fényszóró Alapítvány elnöke. Régi kapcsolata van Csőszné Kacz Edit simontornyai polgármesterrel. Ennek köszönhetően juthatnak el rászoruló, fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű simontornyai gyerekek olyan helyekre – az alapítvány jóvoltából –, ahová egyébként anyagi okok miatt nem mehetnének.

Életre szóló élményeket szerezhetnek. Évente kétszer 50 simontornyai gyerek vesz részt az alapítványi rendezvényeken, többnyire Budapesten. Most májusban az Uránia moziban tartottak számukra előadást, és kipróbálhatták az óbudai center játszópark alkalmatosságait is.

  Lepsényi Jánosné és három gyermeke, akikkel a Balatonnál nyaralhatott az idén a Fényszóró Alapítvány támogatásával (Fotó: Lehőcz Péter) Lepsényi Jánosné és három gyermeke, akikkel a Balatonnál nyaralhatott az idén a Fényszóró Alapítvány támogatásával (Fotó: Lehőcz Péter)

Decemberben a Fővárosi Nagycirkusz egyik előadását nézhetik majd meg.
Vakációs programokat is szervez az alapítvány. Nemrég érkezett haza a Balatontól Lepsényi Jánosné három gyermekével. Az özvegyen maradt asszony hat gyermeket nevel. Barbara 8, Klaudia 9, Balázs 14 éves. Ők vehettek részt ezen az utazáson.


A nagyobbak, a 18 éves Zsolt, a 22 éves János és a 23 éves Laura ezúttal nem mehetett velük. Az üdülést három család számára szervezte az alapítvány. A simontornyaiakkal két tahitótfalubeli család érkezett Szigligetre. Remekül érezték magukat, különösen Barbara, aki most látta először a Balatont.

Lepsényiné havi 188 ezer forintból tartja működésben a hatgyermekes családot. Ebben benne van az özvegyi nyugdíj és az árvaellátás is. Szakmája gyors- és gépíró, de ért a számítógéphez is. Dolgozni azonban nem tud elmenni; a mosás, főzés, takarítás, bevásárlás, a gyerekek mozgatása iskolába, programokra, orvoshoz egész embert kíván.

Kap tankönyv- és étkezési támogatást, de nem az a célja, hogy segélyekből éljen meg. Önellátásra törekszik. A polgármester pont ezt kedveli benne. Csőszné Kacz Edit szerint a városvezetés, s különösen az Egészségügyi és Szociális Bizottság egyik legfontosabb feladata, hogy az ilyen, önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került embereket segítse.

forrás: www.teol.hu
 

A nap képe! Százötven év házasságban - fotó

Fotó: Varga László


Három baráti házaspár újra megerősítette az 50 évvel ezelőtt kötött házassági esküjét.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Pluhár Katalin, Őri István, Szabó Éva, Cseh László, Cseh Jolán és Szántó György Miklós Judit anyakönyvvezető előtt mondták ki újra a boldogító igent, akiket Csőszné Kacz Edit polgármester is köszöntött.

Tizenöt éves álom válik valóra
2011. május 16. 17:15 , Legutóbb frissítve: 2011. május 19. 17:01 W. G.
Simontornya | Sikeresnek ígérkezik a 2011-es esztendő Simontornyán. Három nagyberuházás is indul, a legutóbbira, a szennyvízhálózat építésére most nyertek pályázati támogatást.


Ezzel kapcsolatban a polgármester, Csőszné Kacz Edit elmondta: nagyon ráfér már a városra ez a fejlesztés. Először 1996-ban adtak be pályázatot a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésére, azt követően pedig 2002-ben. De mindkét alkalommal elutasították őket. Most végre sikerrel jártak. Indulhat a bruttó kétmilliárd forintos beruházás előkészítése.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Simontornyán jelenleg csupán 20 százalékos a csatornázottság aránya. Ha megvalósul ez a projekt, akkor 80 százalékos lesz. Az átadás 2013 végére várható.

Mintegy 1400 ingatlantulajdonos köthet majd rá a rendszerre. A hozzájárulás lakásonként 250 ezer forint lesz, ám ezt – egy bankkal történt megállapodásnak köszönhetően – részletekben is lehet majd fizetni, hat éven keresztül, havi 2510 forintjával.

A másik gigaprojekt a volt bőrgyári terület kármentesítése. Ez a nettó 6,1 milliárdos munka lesz az idei legnagyobb magyarországi környezet-rehabilitációs feladat.

Nyertek pénzt a városközpont felújítására is. A bruttó 356 milliós projekt épületek, utak, parkok és járdák felújítását foglalja magában. Kialakítanak egy rendezvényudvart korszerű szabadtéri színpaddal, új helyre kerül a piac, és a művelődési ház felújítása, akadálymentesítése is a tervcsomag része. A polgármesteri hivatal épülete is megújul.

A belvárosban sok turista fordul meg, gyönyörködhetnek majd az új szoborparkban, és – elsősorban az ő érdekükben – egy nyilvános illemhelyet is létesítenek a támogatásból.

A polgármester reméli, hogy ezek a változások a közkedvelt európai kisvárosok sorába emelik Simontornyát. 
forrás: www.teol.hu

Három év után érkezett meg a fontos értesítés
2011. április 4. 19:14 , Legutóbb frissítve: 2011. április 4. 19:15 Sz. Á.
Simontornya | Háromszáz millió forint támogatáshoz jut a város. A pénzből elkezdhetik a városközpont rehabilitációját.Fontos értesítés érkezett a simontornyai önkormányzat címére. Csőszné Kacz Edit polgármester elmondta, hogy a tájékoztatás értelmében a település 300 millió forint támogatáshoz jut. Ebből a pénzből el lehet kezdeni a régóta tervezett városközponti rehabilitációt.
A cikk a hirdetés után folytatódik

– Három éve várunk erre a jó hírre – folytatta a polgármester. – Már többször is próbálkoztunk pályázatokkal, most a tavaly beadott régiós munkánkkal értük el ezt a sikert.

A pénzből épületek, utak, járdák, valamint közterültek felújítása valósítható meg. Naponta szembesülünk központunk több kívánnivalót is maga után hagyó látványával. Az összesen 356 millió 290 ezer forint ráfordítással immár nem lesz akadálya a beruházásnak, melytől rendezettebbé válik a centrum.

Ilyen lehetőség ritkán adódik, élni szeretnénk vele, és nem is kétséges: a még előttünk álló munka hosszú évtizedekre meghatározza a város képét.
forrás: www.teol.hu

Koszorút tettek Bocskai szobrához a simontornyaiak
2011. február 28. 15:02 , Legutóbb frissítve: 2011. február 28. 15:12 TEOL/Szeri Árpád
Nyárádszereda | Csőszné Kacz Edit is tartott köszöntőt Nyárádszeredán, a Bocskai Napok rendezvénysorozatának fő állomásán.Simontornya polgármestere négytagú önkormányzati küldöttség élén utazott az erdélyi testvértelepülésre, kollégája, Dászkel László polgármester meghívására. Nyárádszeredán négyszázhat éve emelték fejedelemmé az Erdély függetlenségét megőrző Bocskai Istvánt. A simontornyai delegáció megkoszorúzta a fejedelem szobrát, illetve figyelemmel kísérte a kulturális programokat, köztük a Bekecs néptáncegyüttesét is. A csapat korábban Simontornyán is bemutatkozott, nagy sikerrel.
A cikk a hirdetés után folytatódik

– Nagyon fontos számunkra ez a testvérkapcsolat – mondta el lapunknak Csőszné Kacz Edit. – Egy nyelvet beszélünk, mindig szeretettel megyünk egymáshoz. Nemcsak mi, hivatalos küldöttek, hanem azon nyárrádszeredaiak és simontornyaiak, akik között a partnerségnek köszönhetően baráti szálak szövődtek.
forrás: www.teol.hu

Nem előremutató irány, de muszáj meglépni
2011. február 2. 14:51 V. L.
Simontornya | Kikerül az intenzív gimnáziumi képzés a Vak Bottyán iskola tevékenyésgi köréből. A cél a költségcsökkentés.


Nem előremutató irány, de muszáj meglépni! – mondta az önkormányzat legutóbbi ülésén Tóthné Unghy Ilona, a Vak Bottyán ÁMK igazgatója a 2011. évi költségvetési koncepció tárgyalásakor. A városnak több millió forintot kell megtakarítani, hogy működőképes maradjon.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Az igazgatónő saját területen a költségek csökkentésére három lehetőséget lát. Ősszel már egy óvodai csoporttal kevesebbet kell indítani, mivel csökkent a gyerek létszám. Az iskola tevékenységi köréből ki kell venni az intenzív gimnáziumot, mivel ez nem kötelező feladat. A szakképzést pedig két év alatt fokozatosan kell kivezetni a jelenlegi rendszerből, úgy, hogy a tanulók érdekei ne sérüljenek.

Ezt az oktatást a jövőben a Szakképzési Nonprofit Kft. önállóan végezné, így az önkormányzat 6-8 millió forintot takarítana meg. Nehéz szívvel hozták meg a döntést, de mint Csőszné Kacz Edit polgármester mondta, a lehetőségekhez képest ezután is támogatják a szakképzést.

 
Ünnepelt a Város
Nagy János emlékverseny

Tíz település polgárainak egészségére ügyelnek
2010. február 22. 12:39 TEOL/W.G.
Simontornya | Öt éve alakult meg Simontornyán a központi ügyelet. Szombaton bállal ünnepelték meg az évfordulót.Összefogással valósították meg, ami lehetetlennek tűnt. Néhány éve még teljes képtelenségnek látszott, hogy Simontornyán olyan egészségügyi centrumot hozzanak létre, ahonnan ellátják a környékbeli, Tolna és Fejér megyei kistelepüléseket. S most szombaton azt ünnepelték, hogy öt éve alakult meg és kiválóan működik a központi ügyelet.

Minden esztendőben megtartják az úgynevezett Összefogás Bált, amelyen a város vezetői és az orvosok "összetáncolnak" valami egészségügyi fejlesztést. E jótékonysági rendezvény bevételéből rendezték be az ügyeleti központot, később EKG és más készülékeket vásároltak.
Az idén egy félautomata újraélsztő készülékkel gazdagodtak. S a ráadás ajándék egy új ügyeleti autó volt.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Ez a városnak – Csőszné Kacz Edit polgármester tájékoztatása szerint – semmibe nem került. Üzemeltetésre vették át a Mikrokémia Zrt.-től. Szükség van rá, hiszen nagy a terület, sok a feladat. A simontornyai központi ügyeletről tíz kistelepülés 17 ezer polgárát látják el.
A jótékonysági bál közreműködői között voltak helyi óvodások, a Táncművészeti Tanoda tagjai és színre lépett a polgármester is a helyi tánccsoporttal.
forrás: www.teol.hu

 
Modern technikával tennék korhűbbé a várat
2008. március 22. 19:09 Wessely Gábor
Simontornya | Az elavult vidéki kiállítások felújítására pályázati támogatás nyerhető. A simontornyaiak élnek e lehetőséggel. Modern, interaktív tárlatot akarnak berendezni a várban.


Az Oktatási és Kulturális Minisztérium lehetőséget kínál a vidéki múzeumok régi tárlatainak felújítására. Simontornyán több mint harmincéves a kiállítás. Időszerű a frissítés - mondja Endreffyné Takács Mária múzeumigazgató. A pályázatot március 30-ig kell benyújtani. A tervek szerint kisebb tárolókba kerülnének a korabeli használati tárgyak, címerek, fegyverek, azért, hogy az épület elemei – oszlopai, boltívei – jobban érvényesülhessenek. Kialakítanának egy interaktív bemutatótermet is, ahol a látogató fény- és
  Fotó: Gottvald Károly Fotó: Gottvald Károly
hangeffektusokkal kísért maradandó élményt kaphatna, egyebek közt a korabeli várharcokról is. A polgármester, Csőszné Katz Edit szerint ezzel jócskán növelhető a város turisztikai vonzereje. Nemcsak a várat, de annak környékét is szeretnék rendbe tenni, tömbbelsők megnyitásával, díszburkolat lerakásával, rendezvényudvar kialakításával.
forrás: www.teol.hu

Szomorú történet: apa és pénz nélkül maradt a család
2008. március 16. 17:13 Vida Tünde
Simontornya | Hitelből vett házat, kocsit, bútort, számítógépet a Magyar család. A törlesztés eddig sem volt egyszerű, egy hónapja azonban reménytelenné vált helyzetük, Balázs, a 37 esztendős apuka meghalt.


Márta és férje, Balázs két lányukkal, a tizennégy esztendős Henivel és a tizenegy éves Barbival egy kis házban élt. Decemberben vettek meg egy hat éve üresen álló házat, amit Balázs maga kezdett felújítgatni lévén szobafestő a szakmája. Korábbi házukat Márta előző házasságából származó fia vette meg. A pénzt kifizette, a kilencszázezres kölcsön megmaradt. Jött mellé újabb hárommillió az új házhoz. Egy éve szekrénysort, előtte számítógépet vettek, mindegyik hitelre havi hét-hétezer forintot fizetnek. Akkor sem volt könnyű, amikor még ketten álltak helyt, de mára Márta egyedül maradt. Egy februári reggelen értesítette a rendőrség, hogy férjét baleset érte. Azonnal meghalt. A kocsiban ott ült Barbi és egy osztálytársa, ők sértetlenül úszták meg.
– Apa mindig nagyon óvatos volt, különösen, ha Barbi is vele volt. Imádta – kapcsolódik be Heni, a nagyobbik lány, aki hatosztályos gimnáziumba jár. Tárgyilagosan számol be a napról, amikor apja meghalt Iregszemcsére tartva. Nagyon csúszott az út, Balázs ötvennel ment, be volt kötve. A boncolás szerint nem sérüléseibe halt bele. Szívinfarktust kapott. A nappalok csak-csak elmennek, de az esték nagyon rosszak, amióta nincs apa, mondja Heni.
Anyjukat a fájdalmon túl a kilátástalanság érzése is nyomasztja. A februári részleteket még be tudta fizetni, a márciusit már nem, fizetése hatvanezer, kiadása legalább a duplája, csak idő kérdése, mikor jön a végrehajtó. A két házra felvett és az áruhitelek törlesztése mellett ott a kocsié is. Hatszázezerbe került, szinte semmi sem maradt belőle. Ha maradt volna is, Mártán nem sokat segítene, nincs jogosítványa.
– Vasárnap egész nap azon töröm a fejem, kinek szóljak, ki vigye el a kislányt. Csütörtökön kezdődik elölről, péntekre keríteni kell valakit, aki hazahozza– meséli. És persze a pénz sem mindegy, kétezer forint, hacsak a benzin árát kérik. Ha megkapják az árvaságit, és az átmeneti időre kiutalt özvegyi nyugdíjat, valamivel jobb lesz, de úgy tűnik, saját erőből addig sem tartanak ki, míg ezeket kiutalják.
– Mindenki megélhetési gondokkal küzd, alkalmankénti segítségnél többet a család sem tud vállalni – mondja Balázs unokatestvére, aki azon igyekszik, hogy segítsen valamiféle megoldást találni. – Nekik sajnos ez nem elég. Ott a sok hitel, nincs befejezve a ház, rossz a tető, nincs kerítés – sorolja. Az utóbbira, teszi hozzá Márta, nagy szükség lenne, nemrég Barbi elkóborolt, az egész város kereste.
Az apróbb-nagyobb, de egyszeri segítségek jól jönnek, hálásak is érte, de nekik hosszú távú megoldás kellene, hogy ne váljanak mindhárman földönfutóvá.

Ha kell, gyűjtést rendez az önkormányzat

– Amilyen juttatást adhatunk, azt meg fogják kapni – mondja a polgármester. Csőszné Katz Edit hozzátette, személyesen kereste meg a családot. Évtizedekig dolgozott együtt az édesanyával, már csak azért is figyelemmel kíséri sorsát. Rendszeres gyermekvédelmi és lakásfenntartási támogatást ítéltek meg nekik, az egészségügyi bizottság keddi ülésén harmincezer forint rendkívüli segély kiutalásáról döntött, a munkáltató is adott pénzt. – Az önkormányzat nem is tudja, de nem is teheti meg, hogy a házat kifizesse – fogalmazott Csőszné Katz Edit, majd többször is hangsúlyozta, figyelemmel kíséri Mártáék sorsát, minden segítséget megad nekik, ha kell jótékonysági akciót, gyűjtést rendez nekik az önkormányzat.
forrás: www.teol.hu

Neosoft