Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
Nincs esemény!

VP6-7.2.1-4.1.2-16 azonosító számú "Külterületi helyi közutak fejlesztése,önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavitásához, karbantartásához szükséges erő -és munkagépek beszerzése

Külterületi helyi közutak fejlesztése VP6-7.2.1.1-21

 

Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése

Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése

A Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme

Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. ütem

Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése

KÖFPO-1.2.1-VEKOP-16-2016-00031 Simontornya Város Önkormányzat ASP központhoz való csatlakozása

EFOP-1.1.3-17 Nő az esély – foglalkoztatás a Simontornyai Idősek Otthonában

Címer

Simontornya város címere

A címerpajzs álló, fehér alapszínű. Benne természetes színű egytornyú vár, a toronytól jobbra és balra a várfalra tűzött aranygombú buzogánnyal. A vár tornyán aranyszínű, háromágú korona. Simontornya az Árpádok fejedelemi családjának birtokához tartozott. A török hódoltság, a kurucvilág harcai, a Rákóczi szabadságharc idején mint jelentős katonai erősséget tartották számon. 

A napjainkban polgárosodó város, melynek legjelentősebb üzeme a környék arculatát a századforduló óta meghatározó Simontornyai Bőrgyár, küzdelmekben gazdag múltjából sok értékes emléket őriz. Ezeket az idelátogatók a példaértékű szakmai hozzáértéssel rekonstruált vár ódon falai közt található Vármúzeumban ismerhetik meg. A vártoronyból láthatjuk az iskolát, ahol Illyés Gyula tanult, valamint a régi nagyvendéglőt, mely egykor a család tulajdona volt. A vártól nem messze lévő ferences kolostor oldalán állt az 1728-ban épített barokk katolikus templom, melynek korabeli freskói szintén figyelmet érdemlőek. A templommal szemben levő kis tér közepén egy szentháromság szobor látható, melyet a XVIII. század után emeltek.

Különösen kiemelkedő műemlék a városközpontot ma is meghatározó simontornyai vár. Múltjáról érdemes tudni, hogy a természetes vizekkel, mocsarakkal körülvett vár először csak abból a toronyból állt, melyet Salamon fia Simon a XIII. század végén épített fel. A torony emeletén a várúr lakott, s ott helyezték el az őrséget is. A földszinten volt a konyha és a cselédség. A pincében a börtön és a raktárak kaptak helyet.

Simontornya, a hajdani kuruc erősség, katonáinak virtusát, a táj tüzes borainak erejében, csillogásában őrizte meg. A simontornyai szőlő és borkultúra története a Nemzeti Múzeumban őrzött leletek bizonysága szerint a vidék kelta településeinek kialakulásával kezdődik. Fellendülése, amint a malomhegyi feltárt sírok mutatják, Pannónia római provincia felvirágzásával egy időben következett be. A török hódoltság időszakában elpusztult kultúra a XVII. századtól ismét virágzásnak indult. Simontornya szőlőterületeinek nagysága a XX. század elejére elérte a 650-700 holdat.
 

CÍMERNYILVÁNTARTÓ IRODA - H-SZEGED
email: bar-so@mail.tiszanet.hu 

Neosoft