Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
Nincs esemény!

VP6-7.2.1-4.1.2-16 azonosító számú "Külterületi helyi közutak fejlesztése,önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavitásához, karbantartásához szükséges erő -és munkagépek beszerzése

Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése

Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése

A Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme

Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. ütem

Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése

KÖFPO-1.2.1-VEKOP-16-2016-00031 Simontornya Város Önkormányzat ASP központhoz való csatlakozása

EFOP-1.1.3-17 Nő az esély – foglalkoztatás a Simontornyai Idősek Otthonában

Árvíz- belvízzel kapcsolatos tájékoztató

2013.04.05. 07:58

Árvíz- belvízzel kapcsolatos Járási Népegészségügyi Intézet tájékoztatója a lakosság részére;

Az elmúlt napokban kialakult árvíz-belvíz helyzet kapcsán szeretnénk felhívni figyelmüket az ivással, háztartási vízhasználattal összefüggő higiénés általános és az árvíz-belvíz helyzetben alkalmazandó különös szabályok betartására, a szükséges megelőző intézkedések, tájékoztatás megtételére, az egészségvédelem lehetőségeire.

Az érintett lakosok a vezetékes  ivóvíz ellátásnál minden átmeneti vízkimaradást, szokatlanul nagy nyomáscsökkenést azonnal jelentsenek az önkormányzatnak, az ivóvíz-szolgáltatónak, illetve a Járási Népegészségügyi Intézetnek. A szolgáltató intézkedésig célszerű forralt ivóvíz fogyasztása; a gyermekek lehetőleg palackozott ivóvizet fogyasszanak!
A belvizzel-árvizzel elöntött területeken az ásott kutak és kis mélységű fúrt kutak vize ivásra, háztartási célra még forralva sem használható!
Amennyiben zöldség-gyümölcs termesztése történik a belvízzel-árvízzel elöntött területeken, ezek hőkezelés, feldolgozás nélküli fogyasztását kerüljék!
Nem ajánlott az ártérből kifogott halak fogyasztása, mivel az áradó folyóban állati tetemek és egyéb szennyezés bármikor lehet. A felkavarodott vízben a természetes biológiai öntisztulás leáll, a víz minősége nem hasonlít a békés folyóvizekre.
A belvízzel-árvízzel éritett területeken a megbetegedett lázas betegség, hányás, hasmenés esetén feltétlenül forduljanak azonnal orvoshoz!
Az áradó vizekben, a belvízzel-árvízzel elöntött kijelölt természetes vízű fürdőhelyeken a fürdés tilos!
Fertőtlenítés: A lakosság fokozott figyelmet fordítson a szükséges fertőtlenítések megfelelő módon történő elvégzésére! A fertőtlenítések szakszerű módjáról, a fertőtlenítő oldatok készítéséről szakmai anyagot mellékelünk. A Járási Népegészségügyi Intézet a fertőtlenítendő területek előzetes felmérésében, a szükséges fertőtlenítőszer mennyiségének meghatározásában igény szerint tud segítséget biztosítani. A fertőtlenítések végzése során a Járási Népegészségügyi Intézet igény szerint szakmai segítséget nyújt illetve a fertőtlenítés kivitelezését felügyeli! A fertőtlenítések lebonyolítása magánházaknál minden esetben az ingatlantulajdonos feladata. A szükséges fertőtlenítőszerek beszerzéséről az önkormányzatoknak vagy a lakóknak maguknak kell gondoskodniuk.
A fertőtlenítés csak a víz visszahúzódása, az iszap, sár eltávolítása után hatásos, a talaj természetes öntisztítása miatt fertőtlenítést csak fekáliával elöntött, emberi tartózkodásra szolgáló területeken indokolt elvégezni: óvodák, iskolák, közösségi létesítmények, a lakóházak udvarai, üdülőterületek, stb. Járdák, utak, szántóföld fertőtlenítése indokolatlan és szakszerűtlen!
 
Mellékletek:
 

Neosoft