Eseménynaptár

«
2021 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Nincs esemény!

VP6-7.2.1-4.1.2-16 azonosító számú "Külterületi helyi közutak fejlesztése,önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavitásához, karbantartásához szükséges erő -és munkagépek beszerzése

Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése

Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése

A Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme

Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. ütem

Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése

KÖFPO-1.2.1-VEKOP-16-2016-00031 Simontornya Város Önkormányzat ASP központhoz való csatlakozása

EFOP-1.1.3-17 Nő az esély – foglalkoztatás a Simontornyai Idősek Otthonában

Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről

2021.08.11. 12:57
forrás: koronavirus.gov.hu
Frissítve: 2021. augusztus 2.
 
2020 elején egy rég nem látott világjárvány indult el Ázsiából, amely csakhamar Európát, így Magyarországot is elérte. A koronavírus-járvány több hullámban támadta meg az emberek egészségét, életét, illetve a gazdaságot is. A járvány elleni védekezés ezért kezdettől több fronton zajlott, az egészségügyi védekezés mellett fontos a magyar gazdaság és munkahelyek védelme is. Az eredményes magyar oltási stratégiának köszönhetően azonban 2021 júniusára a járvány harmadik hulláma véget ért Magyarországon. A lépcsőzetes újraindítás keretében a járványügyi korlátozások fokozatosan feloldásra kerültek.
 
 
 
Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból. A teljes immunitást jelentő átoltottság tekintetében a világ élvonalában vagyunk. Köszönjük a magyar embereknek, hogy a járvány kezdete óta az együttműködésükkel segítették a védekezést és, hogy az oltásellenes hangok ellenére felvették az oltást. A magas átoltottságnak köszönhető ugyanis, hogy Magyarországon a nyár is biztonságosabb és szabadabb, mint többi európai országban. Sok külföldi országban még szigorú korlátozások mellett élnek és az oltásra várnak az emberek.
 
A járványügyi készültség fenntartása és a jelenleg még érvényben lévő korlátozások betartása azonban továbbra is indokolt, hiszen vírus még itt van, és az eddigieknél agresszívebb delta vírusmutáns több európai országban erősen terjed. Az Operatív törzs továbbra is készenlétben van és figyelemmel kíséri a hazai és a nemzetközi járványügyi helyzetet, a vírus különböző mutánsait.
 
A járvány ellen nem a bezárások és a korlátozások jelentenek megoldást, hanem az oltás. Az oltásoknak köszönhető a járvány harmadik hullámának megállítása és csak az oltás segíthet abban, hogy az újabb, erős hullámokat elkerüljük. A kormány ezért a kezdetektől azon dolgozott, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél előbb minél több embert be lehessen oltani és mihamarabb újraindíthassuk az életet. A magyar oltási stratégia a nemzeti szintű vakcinabeszerzéseknek köszönhetően európai és világ szintű összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Magyarország az egyetlen olyan hely az unión belül, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek. Elérkeztünk, tehát az egyéni felelősség szakaszába, amikor már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen. Az eredményes vakcinabeszerzéseknek köszönhetően ugyanis már nem a vakcina mennyiségen múlik, ki mikor kapja meg az oltást, minden feltételt ahhoz, hogy mindenki, aki kér, kaphasson oltást. Arra kérünk mindenkit, hogy éljenek az oltás lehetőséggel.
 
Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a vakicnainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.
 
 
 
Vakcinabeszerzések
 
Magyarország eddig 24 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer, a Moderna, január végétől az AstraZeneca és 2021 áprilisától a Janssen vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Az első Pfizer-szállítmány 2020. december 26-án érkezett, ezzel elkezdődhetett a kórházi oltópontokon az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány 2021. január 12-én érkezett, az idősotthonok oltására kezdték elsőként alkalmazni. Az első AstraZeneca-vakcinaszállítmány 2021. február 6-án érkezett Magyarországra, és a 60 év alatti krónikus betegeket kezdték el vele oltani a háziorvosok, márciustól már az időseket is lehet vele oltani. Az egydózisú Janssen-vakcinából az első szállítmány 2021. április 13-án érkezett hazánkba.
 
Az oltások ütemét, gyorsaságát sokáig a vakcinák érkezése határozta meg, Brüsszelből kevés vakcina érkezett, és az is lassan. Ezért az uniós beszerzés keretein belül lekötött vakcinákon túl a magyar kormány összesen 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinákat is vásárolt a magyar emberek mielőbbi oltásához. 2021. január 20-án a magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az AstraZeneca vakcináját és az orosz Szputnyik vakcinát. Január 22-én Magyarország szerződést kötött 1 millió ember oltására elegendő orosz vakcina beszerzéséről. Február 12-én meg is kezdődött az oltás az orosz vakcinával a kórházi oltópontokon a regisztrált idősek körében. Májusra pedig megérkezett az összes megrendelt oltóanyag a Szputnyik vakcinából. Január 29-én a kínai Sinopharm vakcina is megkapta a gyógyszerészeti hatóság engedélyét. Magyarországon február 24-én kezdték meg a háziorvosok a regisztrált idősek oltását a Sinopharm oltóanyaggal, amelyből az összes megrendelt 5 millió adag megérkezett. A Sinopharm vakcinát már több százmillió embernek adták be világszerte. Május elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is jóváhagyta a Sinopharm vakcina vészhelyzeti alkalmazását.
 
Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyet más országban is használnak. Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. A vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni és nekünk a magyar emberek élete a legfontosabb. Magyarország helyes döntést hozott, amikor az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat, ennek is köszönhető, hogy korábban elkezdődhetett az újraindítás az uniós országokhoz képest. Hazánk oltóanyag ellátása a fennmaradó oltásokra, tehát biztosított, a cél azonban az, hogy önellátóak legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a – jelenleg még fejlesztés alatt álló - magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.
 
 
 
Oltási kronológia:
 
Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult, de a második körös oltások folytatódnak és természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.
Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 90 ezren éltek az oltás lehetőségével, többségük már a második oltását is megkapta. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Az idősotthonokban már egyértelműen érezhető a védőoltás pozitív hatása.
Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint 90%-a mostanra már megkapta az oltást. Akit még nem tudtak valamilyen oknál fogva beoltani, azokat is folyamatosan próbálják elérni a háziorvosok.
Negyedik körben, február 11-én megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre az AstraZeneca vakcinát használták, mert az akkori előírások szerint csak 18-59 év közöttieket lehetett vele oltani. Március második hetétől az AstraZenecát már a 60 év felettiek oltására is használják.
Ötödik körben megtörtént a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is. Erre azért van szükség, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen.
Hatodik körben megkezdődött a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása. Például az ország áramellátását biztosító paksi atomerőmű, a tömegközlekedési vállalatok (MÁV, BKK, GYSEV) érintett dolgozóinak oltása.
Hetedik körben megtörtént az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók soron kívüli oltása is.
Nyolcadik körben, már a 60 év alatti regisztráltakat is oltják. A háziorvosok szakmai vezetői ehhez szakmai ajánlást dolgoztak ki, hogy mely kockázati betegséggel rendelkezőknek javasolt elsőbbséget adni.
A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.huhonlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna).
Kilencedik körben április végén megtörtént a fogvatartottak oltása is.
Tizedik körben május 13-án megkezdődött a 16-18 évesek oltása is és június 10-től már 12–15 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.
Tizenegyedik körben már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok (magyar állampolgársággal vagy magyar igazolvánnyal) is tudnak regisztrálni az oltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/. Ők emailt kapnak a regisztrációjuk érvényesítéséről, és azt követően tudnak online időpontot foglalni.
Tizenkettedik körben, júliustól a hazánkkal szomszédos országok határain élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon. Ezzel hazánk tovább növeli a járvány elleni védettségét. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-fogadja-magyarorszag-szomszedos-orszagok-hatarmenten-eloket-oltasra
Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a harmadik védőoltás felvételét. Aki 4 hónapnál régebben kapta meg a második oltását, az automatikusan tud magának időpontot foglalni kórházi oltópontokra vagy a háziorvosától is kérheti a harmadik védőoltás felvételét. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszag-az-elso-ahol-mar-harmadik-oltasra-lehet-idopontot-foglalni

Neosoft