Eseménynaptár

«
2024 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Nincs esemény!

VP6-7.2.1-4.1.2-16 azonosító számú "Külterületi helyi közutak fejlesztése,önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavitásához, karbantartásához szükséges erő -és munkagépek beszerzése

Külterületi helyi közutak fejlesztése VP6-7.2.1.1-21

 

Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése

Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése

A Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme

Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. ütem

Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése

KÖFPO-1.2.1-VEKOP-16-2016-00031 Simontornya Város Önkormányzat ASP központhoz való csatlakozása

EFOP-1.1.3-17 Nő az esély – foglalkoztatás a Simontornyai Idősek Otthonában

Állampapír forgalmazás

2013.03.20. 14:08
 Állampapír forgalmazás a Magyar Államkincstárban
A Kormány az államadósság finanszírozására célul tűzte ki a hazai lakosság állampapír állományának növelését. Az állam biztos pénzügyi partner mindenki számára, ugyanis az állampapírok jelentik a legbiztonságosabb és az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőséget.
 

Az állampapírok kettős biztonságot nyújtanak, így a legbiztonságosabb befektetési lehetőségnek számítanak Magyarországon. Az ok egyszerű: lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra – értékhatártól függetlenül – teljes körű az állami garancia.
A Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban igen változatos állampapír kínálatból lehet választani. Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő befektetési lehetőséget attól függően, hogy mennyi időre szeretné lekötni a pénzét.
Az úgynevezett kincstárjegyek (Diszkont-, Féléves-, Kamatozó Kincstárjegy) 3 és 12 hónap közötti futamidejű, rövid lejáratú állampapírok:
Kamatozó kincstárjegy: fix kamatozású, egy éves futamidejű értékpapír, tízezer forintos címletekben jegyezhető, egy hetes jegyzési időszakok vannak, a jegyzési árfolyam 100%.
Féléves kincstárjegy: fix kamatozású, féléves futamidejű értékpapír, tízezer forintos címletekben jegyezhető, egy hetes jegyzési időszakok vannak, a jegyzési árfolyam 100%.
Diszkont Kincstárjegy: éven belüli futamidejű állampapír, tízezer forintos címletekben folyamatosan megvásárolhatóak a korábban forgalomba hozottak is, napi eladási árfolyamon. Nem kamatot fizet, hanem a diszkontált árfolyamon történő vásárlás miatt árfolyamnyereség keletkezik.
Az államkötvények futamideje ennél jóval hosszabb, 3 évtől 15 évig is terjedhet, tehát azok részére ideális, akik hosszabb távon szeretnék biztos helyen tudni a pénzüket. Kizárólag a Kincstár forgalmazza a rendkívül kedvező, akár évi 8,5 százalékos kamattal rendelkező három, illetve öt éves lekötésű Prémium Magyar Államkötvényt. Évente változó kamatozású, a kamat mértéke a fogyasztói árindex változásához kötött kamatbázis és a kamatprémium összege. A jelenleg forgalmazott Prémium Magyar Államkötvényeknél az infláció fölötti kamatprémium 2,5 illetve 3%, mely a teljes futamidő alatt változatlan. A kamatfizetés évente történik, a papír ezer forintos címletekben vásárolható.
2012. év végétől kezdődően forgalmazzuk a hároméves futamidejű Prémium Euró Magyar Államkötvényt, melynek kamatozása az euró zóna inflációjához kötött. Az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének összegével egyenlő. A kamatbázis megegyezik az Európai Bizottság (Eurostat) által nyilvánosságra hozott árindex-változás százalékos mértékével (a pontos számítási szabály az állampapír ismertetőjében megtalálható). A jelenleg forgalmazott, 2016/X jelű kötvény esetében a kamatbázis az első kamatperiódusban 2,2% (félévente változik), a kamatprémium mértéke 2,5% (a teljes, 3 éves futamidő alatt változatlan). A kamatfizetés félévente történik, a papír alapcímlete egy euró.
A hagyományos értékpapír-számlákon kívül nyitható Tartós befektetési számla, mely kedvezményes adózást tesz lehetővé. A „gyűjtögető” év során bármilyen értékpapírba, bármennyi alkalommal értékhatár nélkül lehet befektetni. Ezen évet követően a harmadik naptári év végén az értékpapírszámla egyenlegét 10% adó, az ötödik naptári év végén 0% adó terheli.
A Fiatalok életkezdési támogatása („Babakötvény”) a 2005. december 31. után született gyermekek részére adott egyszeri – alapesetben 42.500 Ft értékű - állami támogatás, mely után az állam az ötéves futamidejű állampapírok hozamának megfelelő kamatot ír jóvá évente egyszer, a gyermek 18. éves koráig, amikor is az összeg a gyermek által felvehetővé és jogszabályban meghatározott célokra felhasználhatóvá válik. A Fiatalok életkezdési támogatásához kapcsolódóan, - illetve 2012. október 1-től már attól függetlenül is - Startszámla nyitható, kizárólag a Magyar Államkincstárban, 18 évet be nem töltött gyermekek részére. A Startszámla lényege, hogy a szülő illetve a hozzátartozó befektetésekkel gyarapíthatja a gyermek megtakarításait. A számlatulajdonosoknak az állam évente hozzáteszi támogatásként a magánszemély által befizetett összegek 10 százalékát, maximum 6.000 forint állami támogatást. A gyermek 18 éves koráig a számlán elhelyezett összeg mentes a kamatadó alól.
Fontos kiemelni, hogy a Kincstárban az értékpapír-számlanyitás és a számlavezetés ingyenes. Az értékpapírszámla megnyitását követően az ügyfelek kényelmesen, akár otthonról is intézhetik ügyeiket a WebKincstáron (interneten) vagy a TeleKincstáron (telefonon) keresztül. A Kincstár fontos célja, hogy az állampapír forgalmazáshoz kapcsolódó szolgáltatásainak körét bővítse. Ennek keretében az értékpapír-számlával rendelkező ügyfelei számára 2013. február 1-től az aktuális kamatfizetésről, az értékpapír lejáratról, valamint egyes tranzakciók végrehajtásáról (befektetés, jóváírás) SMS üzenetet küld. A szolgáltatás igénybevétele díjmentes.
Az Állampénztári Irodánkat személyesen felkereső ügyfeleket hétfőn, kedden és csütörtökön reggel 8 órától 16 óráig, szerdánként 18 óráig, péntekenként 15 óráig, hosszabbított nyitva tartással várjuk. Lehetőség van a Kincstár honlapján keresztül előzetes online időpont-foglalásra, melynek köszönhetően várakozás nélkül, soron kívül intézhetik ügyeiket.
A Magyar Államkincstár Tolna Megyei Igazgatóság Állampénztári Irodája Szekszárd, Augusz Imre utca 7. szám alatt található. Munkatársaink telefonon keresztül is készséggel állnak a meglévő illetve leendő ügyfelek rendelkezésre: 74/416-411 és 74/319-937.
Az értékpapírral kapcsolatos általános tudnivalókról, értékpapír ügyintézésről, elérhetőségekről tájékozódni lehet a Kincstár honlapján www.allamkincstar.gov.hu, valamint a www.allampapir.hu címen.
Bízunk benne, hogy egyre többen élnek majd a Kincstár által kínált megtakarítási lehetőségekkel, és keresik fel Állampénztári Irodánkat.
    Magyar Államkincstár
    Tolna Megyei Igazgatóság

Neosoft