Eseménynaptár

«
2021 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
       
Nincs esemény!

VP6-7.2.1-4.1.2-16 azonosító számú "Külterületi helyi közutak fejlesztése,önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavitásához, karbantartásához szükséges erő -és munkagépek beszerzése

Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése

Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése

A Sió vízi turisztikai fejlesztés I. üteme

Sió-mente kerékpár turisztikai fejlesztés I. ütem

Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése

KÖFPO-1.2.1-VEKOP-16-2016-00031 Simontornya Város Önkormányzat ASP központhoz való csatlakozása

EFOP-1.1.3-17 Nő az esély – foglalkoztatás a Simontornyai Idősek Otthonában

Köszöntő

Magyarország 2004. április 1-től tagja az Európai Uniónak. A tagság nemcsak jogokkal, hanem vállalt kötelezettségekkel is jár. Ez vonatkozik az ivóvíz minőségére is. 2004. előtt az ivóvíz minőségének határértékei enyhébbek voltak, mint az uniós tagságot követően. Az Európai Unió a 2007-2013. költségvetési ciklus végére kötelezte Magyarországot a határértékeknek való megfelelésre. A projekt előkészítése már 2004-ben megkezdődött a kaposvári székhelyű Investment Kft. és a Tolna Megyei Önkormányzat aktív részvétele-segédlete mellett. Simontornyán és környékén az ivóvízben alapvetően az ammónia, a vas, és mangán, valamint az arzén a veszélyforrás.
2006-ban Siklós város gesztorságával alakult meg egy önkormányzati társulás, amely hivatott volt a környék ivóvízminőség javító problémák megoldására. Ez a társulás meglehetősen nagy és heterogén volt ahhoz, hogy az egyedi érdekeket kezelni tudja. Simontornya Város Önkormányzata ezért nem is csatlakozott ehhez a társuláshoz. Ezt követően Tamási város is elindított egy újabb társulást, de még ez is heterogén volt ahhoz, hogy érdemes lett volna csatlakoznunk.
Simontornya kialakult településszerkezete alapján a vasúton túli területek ivóvízzel való ellátása csak egy vezetéken megoldott. Ez egy alapvető veszélyforrás, melyet az önkormányzat évek óta meg kívánt oldani. Az ivóvízminőség javító projekt keretében lehetőség van rekonstrukcióra is, így ezt a lehetőséget kihasználva az önkormányzat megkezdte a felkészülést a beruházás megvalósítására. Az elvi engedélyezési terv készítője kapott megbízást két szomszédos település ivóvízminőség javító projekt keretében a pályázat elkészítésére. Így találkozott össze Simontornya, Pálfa és Tolnanémedi önkormányzatai. A projekt megvalósítása érdekében az önkormányzatok az Előmegvalósíthatósági Tanulmány beadása alkalmával még csak Konzorciumot alakítottak, de az ivóvízminőség javító program 1. fordulós pályázatához már létrehozta a „Simontornya Város, Pálfa Község és Tolnanémedi Község Önkormányzatai Biztonságos Ivóvízellátási Társulása”-t. Az 1. fordulóban még az önkormányzatok gesztora, Simontornya Város Önkormányzata volt a Kedvezményezett, a 2. forduló kedvezményezettje viszont már a Társulás lett.
A projekt megvalósulását követően az ivóvíz megtisztul, az ihatóbb lesz az eddigieknél. Eleddig az ivóvizet nem tisztították, most a nyersvíz tisztítását követően dekantáló medencével is ellátják, amely leülepíti a vízben lévő szárazanyag tartalom nagyobb részét. Ezzel elhárítható lesz a boylerekben való homoklerakódás. Nem utolsó sorban az egészséges ivóvíz jóval olcsóbb lesz a palackos víztől.
A médiákban jelent meg a minap, hogy a palackos ásványvizekben annak csomagolásán megjelent összetevőknek csak a kis hányadat található meg! Tudja valaki, hogy a palackos víz esetében mit iszik?
 

Csőszné Kacz Edit
Társulási Tanács Elnöke
 

Neosoft