Simontornya - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       deutche   english   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Új szakasz, új intézkedések - Életbe lépett a járványügyi készültség
forrás: koronavirus.gov.hu
 
Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről, az oltásról, a vakcinákról és az intézkedésekről
Frissítve: 2021. március 1.
 

 

2020 elején egy rég nem látott világjárvány indult el Ázsiából, amely csakhamar Európát, így Magyarországot is elérte. Az új koronavírus járvány első hulláma elleni védekezés sikeres volt, ami annak köszönhető, hogy a különleges jogrend adta lehetőséggel élve a kormány és az Operatív Törzs időben és jó döntéseket hozott, a védelmi intézkedések következetesek, a magyar emberek pedig együttműködőek voltak, betartották a szabályokat és az ajánlásokat.
 
A járvány első hullámának lecsengésével, 2020. június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. A járvány elleni védekezés kezdettől több fronton zajlik, az egészségügyi védekezés mellett fontos a magyar gazdaság és munkahelyek védelme is.
 
Az első hullám tapasztalatai alapján a kormány felkészítette az egészségügyet és a nemzeti konzultáció keretében kikérte az emberek véleményét a koronavírus elleni védekezési eszközökről. A nemzeti konzultációban az emberek egyértelműen jelezték, hogy amíg lehet, meg kell tartani az ország működőképességét, emellett kijelölték azt is, milyen eszközöket támogatnak. A magyar emberek a legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták, ezt követte az országhatárok lezárása és a rendezvények korlátozása, majd a távolságtartás, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása, az időseknek fenntartott vásárlási sáv, az ingyenes parkolás és a kijárási korlátozás. Az egészségügyet is felkészítettük, a kórházak állják a sarat, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél.
 
A járvány második hulláma ősszel elérte Európát és Magyarországot is. A kormány november 4-től visszaállította a rendkívüli jogrendet, újra kihirdette a veszélyhelyzetet, amit az Országgyűlés meghosszabbított. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is - gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket a kormány február 1-ig, majd március 1-ig meghosszabbította. Az Országgyűlés február 22-én megszavazta a veszélyhelyzet 90 nappal történő meghosszabbítását, amely megteremti a jogi lehetőséget a kormány számára a további hatékony egészségügyi és gazdasági védekezéshez.
 
A járvány harmadik hulláma február közepén érte el Magyarországon, az elmúlt időszakban nő az új, az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. A brit vírusmutáns hazánkban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát, ezért a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket a kormány legutóbbi döntésével március 15-ig meghosszabbította. A kormány azon dolgozik, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél előbb minél több embert be lehessen oltani, és megfelelő időben megkezdődhessen a korlátozások feloldása is. A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az újraindításról szóló online nemzeti konzultáción az emberek véleményét is kikéri: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/; https://vakcinainfo.gov.hu/
 
 
 
A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás, a vírus újabb hullámainak megállításban csak a hatékony vakcinákkal való tömeges oltás segíthet. A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen ugyanis védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. Magyarország részt vesz az európai vakcina-kutatási programokban és hazai kutatások is zajlanak.
 
Magyarország eddig 24 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer, a Moderna és január végétől az AstraZeneca vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Az első Pfizer-szállítmány 2020. december 26-án érkezett, ezzel kezdődött a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány 2021. január 12-én érkezett az idősotthonok oltására kezdték elsőként alkalmazni, az első AstraZeneca-vakcina szállítmány 2021.feburár 6-án érkezett Magyarországra, és a 60 év alatti krónikus betegeket kezdték el vele oltani a háziorvosok.
 
Az oltások ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg, Brüsszelből azonban kevés vakcina érkezik és az is lassan. A kormány ezért is célozta meg azt, hogy az uniós beszerzésen túl is vásároljunk vakcinákat, hogy mielőbb megkezdődhessen a tömeges oltás és fel lehessen oldani a korlátozásokat. 2021. január 20-án a magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az AstraZeneca vakcináját és az orosz Szputnyik vakcinát. Január 22-én Magyarország szerződést kötött az orosz vakcina beszerzéséről, eszerint 1 millió ember oltására elég orosz vakcina érkezhet három ütemben: az első hónapban 300 ezer, a másodikban 500 ezer, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elég oltóanyag érkezik. Az első Szputnyik-szállítmányok már megérkeztek, február 12-én meg is kezdődött az oltás az orosz vakcinával a kórházi oltópontokon a regisztrált idősek körében. Január 29-én a kínai Sinopharm-vakcina is megkapta a gyógyszerészeti hatóság engedélyét, ebből 5 millió adag oltóanyag fog érkezni négy szakaszban, négy hónap alatt és ez 2,5 millió ember oltását teszi lehetővé. A kínai Sinopharm vakcinával már több mint 15 millió embert oltottak be, köztük a szomszédos Szerbiában vajdasági magyarokat is. Az első kínai vakcina szállítmány február 16-án érkezett meg Magyarországra, amely 550 ezer adag vakcinát tartalmazott, ezzel február 24-én kezdték meg a háziorvosok a regisztrált idősek oltását.
 
Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak és amelyet más országban is használnak. A vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni és nekünk a magyar emberek élete a legfontosabb.
 
A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
  
Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról.
 
Az Operatív Törzs megbízásából az Oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat. A munkacsoport több verziót is kidolgozott az oltásokra, attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, számolunk az ütemezett, és tömeges oltással is.
 
Első körben az egészségügyi és egészségügyben dolgozók oltása indult el december végén. Az egészségügyi dolgozók nagy részét már beoltották, így a kampányszerű oltásuk január végén lezárul. Ez nem azt jelenti, hogy ezután nem kérhetik az oltást. Kórházi oltópontok elérhetősége, egészségügyi dolgozók számára: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara
Második körben az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben élők és dolgozók oltása indult meg január elején. Egy nagyobb oltási akció keretében január 28. és január 31. között a mobil oltócsoportok a szociális intézményben oltottak. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél továbbra is jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe, ahol a pandémiás helyzet eddig nem tette lehetővé az oltást, az oltócsapatok visszatérnek.
Harmadik körben, február elején elkezdődött és jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosok értesítik. A háziorvosok ebben a kategóriában a praxisokhoz tartozó legidősebbektől indulnak életkor szerint lefelé. A beadható oltásokat nagyban korlátozza jelenleg a rendelkezésre álló vakcina. Természetesen a háziorvos dönt az idős ember olthatóságáról, és az oltás helyszínéről is, ez lehet az idős ember otthona, vagy az orvosi rendelő vagy kórházi oltópont is.
Negyedik körben, február 10-én elkezdődött és ma is tart a 60 év alatti krónikus betegek oltása. Ennek a célcsoportnak az oltása az AstraZeneca-vakcinával történik, mert ennek a jelenlegi alkalmazási előirata csak 60 év alatt teszi lehetővé az oltást.
 
 
Mit kell tudni a regisztrált legidősebbek és a 60 év alatti krónikus betegek oltásáról?
 
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mit-kell-tudni-regisztralt-legidosebbek-es-60-ev-alatti-kronikus-betegek-oltasarol
 
 
 
Mit kell tudni a regisztrált legidősebbek és a 60 év alatti krónikus betegek oltásáról?
 
koronavirus.gov.hu
 
Február első hetén elkezdődött és a vakcinaszállítmányok ütemében folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása. Emellett február második hetében megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Az oltandókat a háziorvosuk értesíti és egyeztet velük az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember
 
 
 
 
Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!
 
Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe november 11-től, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit igazolni szükséges. Az alábbi linken letölthető az igazolás mintája, amely magában foglalja a minimálisan elvárt tartalmi követelményeket. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta. A munkáltatói igazolást rendőrségi igazoltatás esetén fel kell mutatni, egyéni vállalkozók saját maguknak is kiállíthatják az igazolást. Kijárási tilalom alól kivételt jelent továbbá az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Valamint a kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.
 
 
Kijárási tilalom alatti munkavégzésről szóló igazolás - letölthető igazolás minta
 
koronavirus.gov.hu
 
A koronavírus elleni védekezés érdekében november 11-től kijárási tilalom lép életbe este 8 és reggel 5 óra között. Munkavégzés esetén lehetőség van az ez alóli mentességre, ezt azonban igazolni kell.
 
 
 
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek – tehát kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban – és november 11-től a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein is. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
Minden gyülekezés tilos.
Általános rendezvénytilalom lép életbe. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális- és sporteseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.
A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja.
Katonák is segítik a rendőrök és a kórházak munkáját. A katonák részt vesznek a közterületek és a kijárási tilalom szabályainak ellenőrzésében, és 93 kórházban segítik a kórházak működését, hogy csökkentsék az egészségügyi dolgozók leterheltségét. Közreműködnek a kórházi beléptetésben, adminisztrációban, számítástechnikai, anyagmozgatási, raktározási feladatokban. Emellett teljesítik az intézményfertőtlenítési-kérelmeket és részt vesznek a határzár biztosításában.
Az éttermek, vendéglátóhelyek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a kormány csökkentette. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.
A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.
Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett.
A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
Továbbra is fontos az iskolák működésének fenntartása. Az óvodák és általános iskolák nyitva vannak. Ha egy óvodában vagy iskolában megjelenik a vírus, az Operatív Törzs dönt arról, hogy szükséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást elrendelni. A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára a köznevelésben és a szakképzésben. Erről itt és itt olvashat bővebben.
A középiskolákban digitális oktatás van érvényben.
Az egyetemek, főiskolák is digitális munkarendre tértek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.
Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a védőtávolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet!
Egyéni felelősség - Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről.
November 3-tól újra életbe lépett az ingyenes közterületi parkolás az egész országban. November 23-tól pedig a parkolóházak éjszakai használata is ingyenes.
Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaságoknak sűríteni szükséges a járatokat munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.
Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy az utazási kedvezményt igénybe vevő személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.
A vírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt július 15-én bizonyos országokat érintően beutazási korlátozások léptek életbe, majd szeptember 1-jei hatályba lépéssel tovább szigorította a Magyarországra történő beutazást. Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. Az önköltségre végzett PCR-tesztek árát a kormány hatósági árassá tette.
A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban. Az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra.
A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.
Minden koronavírus-gyanús embernél rendelnek a koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. A növekvő tesztelési igény miatt mobil tesztelő állomások (szűrőbuszok) is szolgálatba álltak, ezeket azok vehetik igénybe, akiknek a háziorvosa korábban vizsgálatot rendelt el. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni.
Továbbra is kiemelten fontos az idősek védelme. Kérjük az időseket, hogy fokozottan figyeljenek magukra, hordjanak maszkot, kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak!
Az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos kórházi ellátásának biztosítása érdekében november 10-től szinte minden kórházat bevontak a koronavírusos betegek ellátásába, növelik a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak számát.
Tekintettel a kedvező járványügyi helyzetre február 4-től újra engedélyezett az egynapos ellátások elvégzése. Ez alól csak a szájsebészeti és a fülészeti beavatkozások kivételek. Az egynapos beavatkozások előtt szükség van a műtét napjától számítva 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre. Ezen kívül a műtét napján elvégeznek még egy, antigénalapú gyorstesztet is a betegnél.
Az idősek és a betegek védelme érdekében látogatási és intézményelhagyási tilalom van érvényben az idősotthonokban és az ország minden szociális intézményében. Valamint teljes körű látogatási tilalom a kórházakban, illetve az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.
Az egészségügyi védekezés része, hogy a kormány mindenkinek ingyenesen biztosítja az influenza elleni védőoltást. Ezt a háziorvostól kell kérni.
Kérjük, hogy aki külföldre utazik, az tájékozódjon a konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon a célországban aktuális járványügyi helyzetről és utazási korlátozásokról!
A kormány célja, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is megvédje. Az elmúlt hónapokban több, a magyar családokat, a magyar vállalkozásokat és a gazdaság talpra állását segítő intézkedés született. A gazdaságvédelmi akcióterv után, 2021 januárjában elindult a gazdaság-újraindítási akcióterv is.
  •