Simontornya - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       deutche   english   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Sajtóközlemény
MONTÁZS projekt - A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése 
 
Folytatódik a fogyatékosságügyi tanácsadás a MONTÁZS projekt zárása után
Javuljon a fogyatékos emberek életminősége, önálló életvezetési képessége, valamint a társadalmi befogadásuk – ez volt a fő célja a 2017-ben indult MONTÁZS projektnek. Ennek megvalósítására többek között létrehozták és működtetik az országos fogyatékosságügyi tanácsadói hálózatot, AAK (augmentatív és alternatív és kommunikáció)-módszertani központokat nyitottak, elérhetővé tették minden régióban a felnőtt logopédiai ellátást, valamint az autista emberek ellátását segítő szolgáltató hálózatot működtettek. A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést segítő fogyatékosságügyi tanácsadói hálózat a projekt után is elérhető lesz.
A MONTÁZS projekt keretében 2018. április 1-től országszerte 22 Információs és Koordinációs Pont alakult (IKOP) és működik ez év végéig. Az IKOP-okban dolgozó – speciális ismeretekkel, tudással rendelkező – fogyatékosságügyi tanácsadók a helyi igényekre alapozott szolgáltatást biztosítanak a fogyatékos személyek és családtagjaik, valamint az intézményi ellátásban részesülő fogyatékos személyek számára.
Az elmúlt évek tapasztalatai és eredményei igazolják, hogy a fogyatékosságügyi tanácsadás beváltotta a hozzá fűzött szakmai elképzeléseket, szükség van a helyi igényekre reagáló szolgáltatásra. A fogyatékos emberek és családtagjaik életét nagyban megkönnyíti, ha a számukra fontos, speciális információkat egy helyen érhetik el. Az IKOP-okban elérhető szolgáltatások igen népszerűek voltak az érintettek és szakemberek körében is. A fogyatékosságügyi tanácsadás nem ér véget a MONTÁZS projekt zárásával. 2022. január 1-től a szolgáltatás átkerül az emberi erőforrások minisztere által kijelölt család- és gyermekjóléti központokhoz, ahol más keretek között, de hasonló szakmai tartalommal várják a kliensek, szakemberek megkeresését.
A dél-dunántúli régióban az alábbi intézményekben folytatódik a fogyatékosságügyi tanácsadás:
• Pécs: Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ, 7632 Pécs, Anikó utca 5.
• Kaposvár: Kaposvári Humánszolgáltatási Gondnokság, 7400 Kaposvár, 48-as Ifjúság utca 58-60.
• Szekszárd: Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ, 7100 Szekszárd, Vörösmarty utca 5.